Obiekty gastronomiczne, które używają w kuchni dużo różnych tłuszczy, muszą zadbać o ich odpowiednią utylizację. Wylanie bezpośrednio do rury kanalizacyjnej nie jest możliwe, bowiem przepisy na to nie pozwalają. Dlatego też w takich przypadkach konieczne będzie zamontowanie odpowiedniego separatora tłuszczu, jaki oczyści odpowiednio ścieki z takiego zanieczyszczenia. Przy montażu separatora trzeba mieć na uwadze kilka ważnych spraw. Przede wszystkim powinien on zostać dobrany parametrami do tego, co będzie spływać do niego podczas pracy.
Poza tym ustawić go trzeba w takiej lokalizacji, aby był łatwy dostęp. Jest to spowodowane tym, że regularnie wykonywać będzie trzeba serwis separatorów, i firma która się tym będzie zajmować musi mieć łatwy dojazd. Oczywiście firmy z tej branży gotowe są na różne dziwne sytuacje, dysponują też sprzętem mającym duży zasięg, ale zdarzają się sytuacje, że nawet to nie pomoże. W zasadzie wszystko da się zrobić, lecz jeżeli trzeba będzie podjąć jakieś niestandardowe prace, to zapewne czyszczenie separatorów cena również będzie trochę inna.
Podczas użytkowania separatora w jego wnętrzu gromadzić się będą oddzielone tłuszcze, z tego też powodu co jakiś czas trzeba się ich pozbyć. Taki czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk musi być wykonywane przez firmę posiadającą niezbędne uprawnienia, a także wspominany wcześniej pojazd do gromadzenia takich zanieczyszczeń. Z reguły tego typu serwis odbywa się raz na kilka tygodni, lecz w każdym przypadku należy ustalić go indywidualnie.